Фірмові бланки: особливості виготовлення в поліграфії

 Для кожної компанії одним з важливих факторів ділового іміджу служить корпоративний стиль, який повинен дотримуватися по всьому. Не виключенням є й фірмові бланки, призначені для оформлення ділових листів і кореспонденції в організації.Виготовлення бланків давно стало особливою сферою поліграфічних послуг, оскільки тісно взаємодіє з діловим середовищем. Фірмовий бланк – це аркуш паперу, на який поміщається логотип компанії, а також її реквізити. Стандартні розміри фірмового бланка відповідають форматам А4 і А5, іноді допускається формат А3 і А6, згідно з ГОСТ-9327.Друкарня за індивідуальним замовленням може виготовити і інші формати бланків для організацій, у тому числі – не відповідають стандартам, як меншого, так і більшого розміру.

Сучасні компанії у своїй діяльності користуються відразу декількома видами бланків: загальний бланк, бланк для конкретного виду документа, бланк листа,будь-який бланк за винятком листа. Фірмові бланки застосовуються всіма структурними підрозділам компанії, її філіями або ж представництвами.

В основному в друкарню надходять замовлення на виготовлення стандартних видів бланків: прайс-листів, накладних, ордерів, рахунків-фактур і т.д. Але це трохи не те,що насправді відноситься до цього виду поліграфічної продукції, оскільки фірмовий бланк вважається частиною корпоративного стилю, має персональні елементи в оформленні – товарний знак або логотип, реквізити, поля та інші атрибути, особливо це стосується зображень символів влади – герба або прапора.
Дуже часто фірмовими бланками називають якусь заготовку, яка містить реквізити компанії, вона роздруковується на звичайних білих аркушах щільною крейдованого паперу. Це один з простих способів надрукувати бланк, але якщо компанія має високий статус, тоді друк бланків найкраще замовляти в друкарні, і заздалегідь узгодити їх дизайн,макет та інші перед друком роботи. На сьогоднішній день застосовується два варіанти розташування реквізитів компанії на фірмових бланках – подовжній і кутовий. Професійний підхід дуже важливий, оскільки від того, яким способом виготовлені фірмові бланки, часто залежить ставлення до компанії з боку клієнтів і компаньйонів,успіх у бізнесі та вигідні ділові зв’язки.

Для виготовлення фірмових бланків використовується офсетний технологія, що дозволяє добитися високої якості, застосовувати відразу кілька кольорів, виготовити бланки на оригінальній дизайнерському папері – все це необхідно для виконання друку фірмових бланків.Готова продукція в чому залежить від виробничих потужностей друкарні, тільки сучасне обладнання дозволяє забезпечити високу передачу кольору друкованих роботах. Крім того, перед друкарнею стоїть і інше важливе завдання – вибір фарби, зазвичай кольору підбираються за пантону (присвоєному різним кольорам порядковому номеру),що узгоджується з замовником. Ефектно виглядають фірмові бланки, при виготовленні яких використовується срібна або бронзова фарби.

Особливих слів при друку фірмових бланків заслуговує папір, на якій вони виготовляються. Все те розмаїття видів паперу, що використовується при друку бланків: від стандартних наборів -до дизайнерських примірників, дозволяє врахувати персональні запити кожного замовника. Традиційно бланки друкуються на білому папері, але сьогодні вона більш ніж стандартно виглядає, і не здатна повною мірою розкрити індивідуальність компанії, вдало виділити її серед інших організацій.Тому на зміну білому папері прийшли більш вишукані екземпляри: з водяними знаками, тисненням, оригінального кольору і виконання. Разом з унікальним дизайном такі фірмові бланки будуть виглядати чудово, стильно й естетично, гармонійно доповнять представницький вигляд компанії. Особливим видом бланків вважаються самокопіюються бланки -це кілька аркушів, скріплених один з одним за допомогою клею розчину, де звичайний папір чергується з копіркою. Заповнюючи перший лист – оригінал бланка, текст одночасно проступає на всіх його аркушах – копіях.

Друкарня виготовляє друк фірмових бланків різними методами,залежно від замовленого тиражу і терміну на виконання замовлення, але основними серед них вважаються:

  • – Цифровий метод
  • – Офсет
  • – Виконання тиснення, при використанні фольги
  • – Рельєфний спосіб, з подальшим покриттям об’ємного малюнка золотою або бронзовою фарбою
  • Коли
    підприємством розміщується термінове замовлення на виготовлення невеликого накладу фірмових бланків, то доцільно виконувати роботи на цифровому обладнанні, що дозволить отримати готовий результат вже через кілька хвилин. Якщо ж компанії необхідні великі тиражі бланків, виконаних на замовлення, то такі поліграфічні роботи проводяться офсетом.

    Фірмовий бланк з оригінальною символікою – це частина корпоративного стилю компанії. Від того, як він виглядає, залежить не тільки дотримання ділового етикету, а й потенційні можливості ділового співробітництва компанії, її впізнаваність у світі бізнесу.Оскільки навколишні сприймають компанію через символи її корпоративної культури: фірмового логотипу, знака, візитки і бланка.

    Related posts

    Leave a Comment