Конгрев – рельєфне тиснення, декоративна обробка друкованої продукції

Тисненням вважається особливий спосіб нанесення зображення із застосуванням кліше, який виробляється під тиском або впливом певного температурного режиму, з фольгою або без неї. У поліграфії конгревне тиснення (конгрев) -широко поширений вид декоративного оздоблення друкованої продукції. Даний метод тиснення був винайдений англійським конструктором У. Конгрева (1772-1828 рр..), На честь якого згодом і став названий.

 

 

Конгрев

вважається одним з найбільш надійних способів нанесення фірмового логотипу на папір,картон або інший аналогічний матеріал. Виглядає така декоративна обробка досить привабливо, надаючи вишуканість всьому: візитній картці, листівці, каталогом, фірмовому пакету або щоденника та іншої поліграфічної продукції. А, крім того, вважається найбільш економічним варіантом, оскільки обходитися відносно недорого,виконується без шкоди для якості.

Традиційно конгрев наносять на аркуш паперу формату 150 х 220мм або холодним тисненням, або ж з різного ступеня нагріванням спеціальних конгревного форм. У друкарні часто даний вид рельєфного тиснення застосовується на палітурних кришках, в рідкісних випадках – на щільному папері або картоні, шкірі.За допомогою конгревного тиснення є можливість значно збільшити обсяг вже надрукованому малюнку, але також допускається його окреме використання. Також тиснення можна використовувати в сукупності з іншими видами друкованих робіт.

За технологією нанесення конгріву, на відміну від плоскої (офсетного) друку,зображення переноситься на поверхню заготовки або вже готової поліграфічної продукції за рахунок спеціального штампа, на якому є поглиблений малюнок і опуклий кронштамп – матриця, розташована з протилежного боку запечатується. У підсумку виходить рельєфність – зображення знаходить як опуклі, так і увігнуті форми.В основному малюнок видавлюється під впливом преса гарячого тиснення.

Основні види конгревного тиснення (конгріву)

У друкарні розрізняють кілька видів рельєфного тиснення – незабарвлений (сліпий) і пофарбований конгрев, багаторівневий і однорівневий конгрев. Також допускається конгрев як з використанням фольги, так і без неї.Сліпе конгревне тиснення (блінт) – виконується за допомогою кліше для отримання відбитка на гладкій поверхні. При такому способі тиснення фольга не застосовується, однак допускаються деякі декоративні ефекти, наприклад, для отримання глянцю або гладкості можуть використовуватися спеціальні плівки, часткове покриття лаком.Допускається виготовлення блінт холодним і гарячим штампом.

Конгрев (конгревне тиснення) без фольги – можливість додання рельєфу зображенню, спрямованого в бік спостерігача, за рахунок пресування матеріалу між матрицею (кліше для конгріву) і відповідної частини контрматриць (патриці). Малюнок на виробі виходить опуклим.Технологія виконання розрізняє два види: перший – холодним способом, другий – з підігрівом кліше до 60С.

Конгрев з фольгою – отримання рельєфного зображення «в один удар» (відбиток), виконується за рахунок перенесення фольги і надання форми одночасно.Технологія виконання конгревного тиснення з фольгою підрозділяється на два етапи: спочатку пресується фольга до матеріалу, а після – за допомогою прогону формується рельєф. Такий прийом дозволяє практично вдвічі скоротити час, який зазвичай витрачається на тираж. Одним з недоліків конгріву з фольгою вважаються дорогі кліше. Крім того,якість роботи залежить також від навичок оператора преса, його завдання – отримати потрібний результат в один удар. Але ще важливо й устаткування, прес повинен бути пристосований під виконання таких робіт. Температура підігріву кліше – висока, становить від 110С до160С.

Однорівневий конгрев -для його виконання застосовуються металеві кліше (латунні або мідні.), в них всі друковані елементи розташовуються в один рівень. Це найпростіший вид тиснення.

Багаторівневе конгревне тиснення – виходить завдяки гравірованим латунним штампам. Латунь використовують виключно для кліше Конгрева тиснення.Незаперечною її перевагою служить висока твердість, саме це і є визначальним чинником вибору для застосування в якості матеріалу, призначеного для конгревного кліше. Багаторівневий конгрев застосовують для виготовлення листівок, папок, запрошень, каталогів та інших POS матеріалів.Технологію нанесення зображення за допомогою конгріву найчастіше застосовують на заключному етапі обробки поліграфічної продукції. Даний вид робіт відноситься до постдрукарською обробці. Переваг у конгревного тиснення – безліч. Конгрев дозволяє урізноманітнити рекламну та сувенірну продукцію компанії,додатково привернути до неї увагу за рахунок незвичайної форми, рельєфу або кольору, позолоти, срібла, металу. Логотип або інше зображення вигідно виступає за рахунок гри світла і тіні, нагадує частину архітектурного декору. Запрошення, візитні картки, фірмові бланки, ярлики, – все це набуде унікальний дизайн завдяки конгреву.

Related posts

Leave a Comment